De RI&E zelf doen of uitbesteden aan een specialist

18 juni 2018

Zelfstandig en digitaal een RI&E uitvoeren klinkt heel aanlokkelijk en erg handig. Maar menigeen ziet al snel door de bomen het bos niet meer door de hoeveelheid vragen en verkeerde interpretaties. Daarnaast vraagt een digitale RIE niet door, waardoor je uiteindelijk toch veel informatie of kennis mist. Het blijft toch beter om er een specialist bij te halen, dat scheelt tijd, misverstanden en geld.

Waarom zou ik het niet zelf doen?

Een RIE wordt nog steeds gezien als een verplichtnummer, dus kiezen we ervoor om het rustig achter het beeldscherm te doen. Dat gaat sneller en je bent eenvoudig actueel, zonder eigenlijk te weten of je de goede informatie hebt. Eigenlijk de perfecte oplossing, of niet?

De digitale RI&E lijkt een goed instrument, maar of deze wel is toegespitst op jouw organisatie valt te bezien. Aan het einde van het invulproces rolt een meters lang rapport naar buiten wat eigenlijk nog steeds niets zegt over jouw organisatie en jouw specifieke situaties. Uiteindelijk een document waar je je vraagtekens bij kunt zetten en vermoedelijk onder in de la belandt.

Bewustwording

De RIE is bij uitstek het instrument om bewust te worden over de risico’s in jouw organisatie. Daarom is het slimmer om de RIE uit te laten voeren door een specialist, desnoods digitaal. Hij heeft de kennis en weet hoe de wet- en regelgeving dient te worden toegepast. Daarnaast zien vreemde ogen nieuwe dingen in de organisatie waar jij allang aan voorbij liep.

We willen allemaal een concrete actielijst, waaraan je verantwoordelijk en data kunt koppelen. Uiteindelijk moet de RI&E van toegevoegde waarde zijn voor het risicomanagement en de arbeidsveiligheid. We doen graag zoveel mogelijk zelf: prima eigenschap, maar de slimmerds weten ook wanneer een specialist het beter én goedkoper doet.