De RI&E: hoe belangrijk is hij

5 juni 2018

De RI&E is de basis van het arbobeleid van een organisatie en daarnaast een wettelijke verplichting.

In onze dagelijkse praktijk merken wij dat er veel weerstand en onduidelijkheid is bij de medewerkers: “Moeten we weer een lijst invullen en ze doen er toch niets mee“.

Maar er is ook weerstand bij het management, want zij ervaart dat ze er nog meer werk bij krijgt met het opstellen van een Plan van Aanpak. Een RI&E is immers niet compleet zonder Plan van Aanpak!
En laten we eerlijk zijn, vaak wordt de RI&E gezien als een lastig ding vol met regeltjes. We moeten weer een RI&E doen, als of het een ongewenste verplichting is.

 

Interesse Management

Het is van groot belang dat het Management interesse heeft om knelpunten boven water te krijgen en op te lossen. Gericht op risico’s waar medewerkers last van hebben en zelfs ziek van kunnen worden in hun dagelijkse werk.
Daarnaast kan een RI&E belangrijke managementinformatie opleveren die zeer bruikbaar kan zijn voor het optimaliseren van de bedrijfsvoering en kosten beheersing.
Een kleine inspanning kan al leiden tot beter en gezonder werken.

 

Management en Middenkader

De intentie van de organisatie om te starten met een RI&E is ook van invloed op de houding en medewerking van management en leidinggevenden. Van hen wordt verwacht dat zij een Plan van Aanpak maken waarin staat wat nodig is om de knelpunten te verhelpen.

 

Arbeidsrisico’s

Uit ervaring blijkt overigens dat het een misverstand is, dat het verhelpen van arbeidsrisico’s altijd veel geld moeten kosten. Veel arbeidsrisico’s zitten namelijk in de kennis-, informatie- en overdrachtsfeer. Medewerkers zijn vaak slecht geïnformeerd over de noodzakelijke richtlijnen waar ze mee moeten werken, en in het werkoverleg wordt geen structurele aandacht besteed aan Arbo zaken.
Deze knelpunten zijn met een geringe inspanning te verhelpen waardoor medewerkers beter, veiliger en gezonder hun werk kunnen doen.

 

Tijdrovend en energievretend

Managers en leidinggevenden vrezen bij een RI&E voor veel tijdrovende en energievretende rompslomp. Dit voedt de weerstand voor de RI&E. En dat terwijl betere arbeidsomstandigheden leiden tot meer betrokkenheid en gemotiveerde medewerkers, waarmee je het verloop en het verzuim laat dalen en de productiviteit en inzetbaarheid laat stijgen.

 

Verplichting?

Het een hele klus om de verplichte RI&E tot een goed einde te brengen. Daarom is het een mooie uitdaging om de organisatie te overtuigen van het feit dat de RI&E niet alleen een verplichting is, maar ook leuk, uitdagend en uitnodigend kan zijn.

Een instrument waarmee je de motivatie van medewerkers kunt verhogen, doordat arbeidsomstandigheden op de werkvloer zichtbaar verbeteren. En dat willen we toch allemaal?